Tegnebrett som redskap

Et tegnebrett er ment for å kobles opp til vanlige datamaskiner, og er et godt redskap for blant andre illustratører, designere og andre kreative datamaskinbrukere. Brettet kan enkelt kobles til datamaskinen ved å bruke en USB-kabel, og ved hjelp av en trykkfølsom overflate kan du bruke spesialtilpassede penner. Du stiller selv inn hvordan du vil at pennen skal reagere når du beveger den over brettets overflate, og det finnes mange gode og smarte innstillinger som hjelper deg ved blant annet bilderedigering. Du kan si at tegnebrettet har samme funksjon som en vanlig datamus, og utnyttes til det fulle i tegneprogrammer og innen bildebehandling. Er bruk av tegnebrett noe du har lyst til å prøve, kan det være lurt å starte med de enkleste modellene for å finne ut om det passer til dine arbeidsmåter.

  • God erstatning til datamaskin
  • Smart ved bilderedigering
  • Passer godt til illustratører og designere

Hvordan velge et tegnebrett som passer for deg

At tegnebrett er et redskap som er perfekt for kunstnere som er på farten, er ingen tvil. Det tar som regel svært lite plass, og er greit å ha med i veske eller sekk. Det finnes mange gode tegnebrett på markedet, og det kan være vanskelig å velge ut det riktige. Heldigvis finnes det mange gode tips til deg som er på leting etter det perfekte brettet, og vi skal se nærmere på noen gode råd. Det første du bør tenke på, er hvilken størrelse du vil ha på brettet. Her finnes det veldig mange forskjellige størrelser å velge mellom, og hvilket du bør velge avhenger av hva du skal bruke det til. Bruker du for eksempel store bevegelser i arbeidet ditt, vil et brett med stor overflate passe deg best.

Om du bruker håndleddet mest når du tegner, kan det være en god idé å ta en titt på de brettene som har en mindre eller mellomstor overflate. I tillegg bør du tenke over hvor stor skjerm brettet skal brukes sammen med, er det en stor skjerm vil det naturlig nok være lurt å skaffe et brett med stort bruksområde. En ting mange glemmer å ta med i vurderingen er hvor stort skrivebordet de skal bruke er. Trenger du mye albuerom kan det være en ulempe å bruke et stort brett, da det kan bli ubehagelig når du skal gjøre store bevegelser, og skal du ha med brettet mye på farten er det en god idé å tenke over hvor stor plass det tar når du skal bære det med deg.

Penner og touchfunksjon

Når du kjøper et tegnebrett følger det med en penn, og ofte flere ulike pennespisser slik at du kan bytte avhengig av hva behovet ditt er. Prøv gjerne ut forskjellige spisser slik at du får en god følelse av hva som passer best for deg til forskjellig typer bruk. Pennene har ofte flere knapper som gir deg tilgang til forskjellige funksjoner. For eksempel kan du stille inn pennen slik at den gjør et høyreklikk om flere av knappene holdes inne samtidig, og du kan ordne det slik at viskelæret blir aktivert når du trykker på utvalgte knapper. Pennene finnes i flere forskjellige tykkelser, og du kan prøve deg fram for å finne den pennen som føles mest komfortabel i hånden din når du arbeider.

Tegnebrettet kan også kjenne igjen hvilken vinkel du har på pennen, noe som er ekstra smart når du bruker blant annet penselfunksjon. Sammen med den gode trykkfølsomheten vil dette hjelpe deg med å gi deg stor kreativ frihet. De fleste brettene kommer også med en touchfunksjon som gjør at du kan bruke fingrene dine på overflaten, noe som gjør at du blant annet kan zoome inn og rotere på bildene dine ved enkle fingerbevegelser. Dette kan godt sammenlignes med touchskjermen til en telefon som har mange av de samme funksjonene. Om du opplever at skjermen feilaktig registrerer dine bevegelser som touch når hånden din rører ved platen, vil du på de fleste brettene ha muligheten til å slå av denne touchfunksjonen ved å trykke på en knapp.

Mange gode funksjoner

Å investere i et tegnebrett kan åpne nye muligheter og gi et positivt bidrag til din kreative utfoldelse. Den gode nyheten er at det kan brukes til alle programmer på datamaskinen din, som blant annet Adobe Photoshop og Lightroom. Som nevnt tidligere kan det være en erstatning til datamusen din, og du vil dra stor nytte av det om du bruker program som krever større presisjon når det kommer til markørens bevegelser. Tegnebrettet har mange bruksområder og kan være et perfekt redskap om du jobber innen CAD-tegning, grafikk og frilegging bare for å nevne noen. Et tegnebrett er i utgangspunktet kompatibelt med både PC og MAC, men det anbefales at du for sikkerhets skyld sjekker om datamaskinen din har det som trengs for å blant annet koble tegnebrettet til en USB-port.

 

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *