Selge bildene

Den lette tilgangen vi har til mobilkamera, og muligheten til å dele dem på sosiale medier, gjør at vi tar mer bilder nå enn noen gang før. For mange er fotografering kun en hobby. Det kanskje ikke alle er klar over, er at du ikke trenger å være en profesjonell fotograf for å tjene penger på bildene dine på nett. I denne artikkelen tar vi opp tre gunstige måter å tjene penger på fotografiene dine via internett. Enten du vil legge inn relativt lite arbeid, eller om du vil begynne å behandle fotografien din som en business, eller om du vil jobbe mer spontant her og der. Uansett hva som passer for deg, er det i prinsippet kun tre ting du trenger:

  • Digitalkamera
  • Internett-tilgang
  • Kommersiell tankegang

Selg stock photo

Stock photo er en av de letteste måtene å tjene penger på bildene dine på nett. Du laster opp bildene dine i bilde-databaser, legger dem ut for salg, og tjener penger hver gang noen laster ned bildet ditt. Det finnes flere steder du kan gjøre dette. De mest populære nettstedene er istockphoto.com og shutterstock.com. Det kjøperne betaler for er rettighetene til å bruke bildet ditt, og det er ikke dyrt. Med andre ord tjener du ikke mye per kjøpte bilde, men du kan tjene godt av en passiv inntekt med flere kjøpte bilder over tid. Det som er viktig å tenke på om du vil selge stock photo, er at bildene dine må være kommersielle.

De som er ute etter å kjøpe stock photo, trenger gjerne bilder til nettsider, reklame, brosjyrer eller lignende. De trenger for eksempel stemningsbilder, situasjonsbilder eller naturbilder. Du må tenke på hva det er som selger, eller om du kanskje har en nisje som du kan tilby. Du kan for eksempel ta bilder av nærmiljøet ditt, fordi at det ikke er mange som kan få tatt akkurat disse bildene selv. Når du legger ut stock på nettet, er det lurt å laste opp så mange bilder som mulig, i så mange databaser som mulig. Slik er du synlig flere plasser, og du viser at du har en bredde av bilder som du kan tilby kjøperne.

Start din egen butikk på Etsy

Etsy er et nettsted hvor du kan selge nesten alt mulig. Det du finner på Etsy er ofte hjemmelagd og/eller unikt. Hovedutfordringen med Etsy er å bli sett, fordi det er veldig mange andre der ute som selger akkurat det samme som deg. En annen utfordring er å overbevise publikum hvorfor de bør kjøpe bildet ditt. Her selger du nemlig til et helt annet publikum enn det du gjør med stock photo, et publikum som handler ut ifra følelser i stedet for behov. På den andre siden er det nettopp dette som er en av fordelene med å bruke Etsy – du kan ta bedre betalt for bildene dine om du klarer å selge deg inn.

Det å drive en butikk på Etsy er litt som å drive en butikk på ekte. For å bli tatt seriøst må du finne på et navn til butikken, fylle ut informasjon om butikken, og fylle ut utfyllende informasjon om hvert av bildene du selger. I likhet med stock photo, bør du legge ut mange bilder i butikken din, for å vise at du har flere motiver å velge mellom. Det kan også være lurt å se på hva konkurrentene dine gjør på Etsy, for inspirasjon. Hvis du tenker på å starte en butikk på Etsy, så har Etsy en informasjonsrik håndbok som gir deg mange tips om hvordan du kan lykkes med butikken din.

Selg til lokalaviser

Om du liker å ta bilder av situasjoner og miljø, kan det være muligheter for deg hos lokalavisa. Her er det er selvfølgelig en fordel om du er fleksibel, slik at du kan komme deg til rett sted, til rett tid. Likevel hender det at lokalavisa også trenger noen generelle stemningsbilder av nærmiljøet. Ta kontakt med dem, og hør om hva de kunne tenke seg. Du kan sende inn oppdrag via nettsidene deres. Når du har gjort et oppdrag for dem, og de er fornøyde, går det an å høre videre om du kan rykke ut på oppdrag sammen med en journalist. Priser og mengde oppdrag varierer fra avis til avis, men det å få bygge ryktet ditt som fotograf gjennom kreditert fotografi i avisa er kanskje verdt usikkerheten.

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *