Edvard Munch

Faren til Edvard Munch het Christian Munch, og moren het Laura Cathrine Munch. Moren kom fra Fredrikstad, og faren fra Christiania, som Oslo het tidligere. De flyttet til Christiania i 1864 fordi faren fikk jobb som lege på Akershus festning. De bodde i en fin leilighet i Pilestredet 30. Han kom inn på den kongelige tegneskole i november 1880. Etter hvert steg han i gradene på skolen.

Utpå våren 1881 begynte han på frihåndstegning undervisning. Deretter kom han inn i modellklassen, og fikk den velkjente læreren Julius Middelthun som lærer. Derimot sluttet han et år etter, og startet et atelier på Karl Johans gate sammen med noen venner. Han var en stor del av bohemmiljøet i Christiania, og kom inn på malerskolen til den velkjente maleren Christian Krohg. På denne tiden malte han i en naturalistisk stil.

De første årene.

Han debuterte med et fint maleri i 1883, som ble vist på flere kunstutstillinger i Christiania. I 1884 malte han det velkjente maleriet «Morgen», som også ble kalt «Piken på sengekanten». Dette bildet malte han på Modum. Modum som er velkjent for sitt nydelige bad og kurbad. Munch var en stor beundrer av Vincent Van Gogh, og dette kunne man se i hans malerier.

I 1886 er han i gang igjen med å male. Noen av de mest kjente maleriene maler han dette året. «Det syke barn» er et av maleriene han maler i 1886. Han får etter hvert et stipend til å studere i Paris. I 1892 får han sterk kritikk for en utstilling i Berlin. Han sliter også med et stort alkoholforbruk, og må legges inn hos en nerveklinikk i København.

Edvard Munch og hans omgivelser.

Han flyttet tilbake til Christiania i 1913, og var boende på Jeløya i Moss kommune. Det er mulig å stadfeste mange av hans malerier fra dette stedet. Deretter kjøper han opp Ekely gård, her ble han boende helt fram til han døde i 1944. Herfra har han fått inspirasjon og kreativitet til mange av hans malerier. «Stjernenatt» er et av bildene fra hagen til Munch på Ekely.

«Stjernenatt» ble malt i 1922, og viser utsikten over Christiania fra hagen hans. I 1933 får han tildelt Storkorset av St.Olavs Orden. Han eksperimenterte med en antinaturalistisk stil, i en retning av symbolismen og syntetismen. Man kan se at barndommen og omgivelsene går veldig ofte igjen i Munchs malerier – fra bohemlivet i Christiania til somrene hans på hytta i Åsgårdstrand i Vestfold fylke.

Åsgårdstrand.

Han tilbragte mange av somrene sine i Åsgårdstrand. Her kjøpte han i 1897 en liten fiskerhytte som hadde hage mot Oslofjorden. Her var han alle somrene i 20 år, og likte seg godt. Han følte at han ville male hver gang han var i denne lille byen ved Oslofjorden. Her har mange av hans store verker sett dagens lys. For eksempel «Pikene på broen».

«Pikene på broen» ble malt i 1901. «Melankoli», «Stemmen» og «Sjalusi» er også malerier som er blitt malt i Åsgårdstrand. Denne lille hytta blir i dag brukt som et lite museum, og er veldig populært å besøke om sommeren. Det planlegges et større Munch museum i Åsgårdstrand. Hit lengtet han tilbake hver gang han var i dårlig humør, eller når han var i utlandet – det var her fikk han livsgleden tilbake.

«Skrik»

«Skrik» er det meste kjente maleriet til Edvard Munch, dette malte han i 1893. Det het først «Fortvilelse». Det finnes fire originalutgaver av dette maleriet, hvor et er privateid. Dette ble solgt på auksjon for den nette sum av 687 millioner norske kroner. Det har blitt stjålet opptil flere ganger, og i 2004 ble det forsøkt ranet av bevæpnede menn. Det kom til rette igjen i 2006.

Edvard Munch og ekspresjonismen.

Edvard Munch var en del av ekspresjonismen, det vil si at kunstneren viser indre følelser på maleriene sine. Dette var Vincent Van Gogh en del av også. Edvard Munch er en av Norges mest kjente kunstnere, han er verdenskjent for sine malerier, han døde 23.januar 1944 på Ekely. Han ble 80 år gammel. Han testamenterte alt av sin kunst til Oslo, og det er verdt flere titalls millioner kroner.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *