Blyanter

Om du noen gang har tatt en nøyere titt på en av blyantene dine, er det stor sjanse for at du har sett at det som regel står skrevet en kombinasjon av tall og bokstaver på dem. Mer spesifikt en H, en B, en kombinasjon av de to, eller en F. Disse bokstavene indikerer hva blyanten egner seg best til på papir, enten det er tegning, skriving, skyggelegging eller kruseduller.

Dette er den mest populære rangeringen av blyanter som blir brukt av de fleste produsenter verden rundt. H-en står for hardhet, altså hvor mye press blyanten tåler før den knekker, mens B-en representerer fargen («blackness» på engelsk). Med andre ord dikterer B-en om blyantens farge er mer gråaktig eller om den er kullsvart. Se på H og B som motpoler på blyantskalaen. Jo hardere grafitten er, jo mindre farge.

Andre rangeringer

Du har også kanskje sett at fremfor disse to bokstavene pleier det å stå et tall, som for eksempel 3H eller 5B. Dette er mer nøyaktige nyanser av de to motpolene. Hele skalaen går som følger: 9H-2H, H, F, HB, B, 2B-9XXB. 9H er altså den hardeste blyanttypen, mens 9XXB er den med mest farge. På midten ser du balansepunktet HB, som er den mest brukte blyantsorten.

En HB-blyant er som regel sett på som for hard å tegne med, så den brukes for det meste til skriving, eller mindre detaljer. De blyantene markerte med en F (for «fine point») er enda hardere enn HB blyantene, men er desto lettere å holde spisse, derav navnet. Vil du ha tynne, fine linjer bruker du helst en H-blyant, mens om du ønsker mørke farger velger du en B.

Hvordan fungerer dette?

Systemet er egentlig ganske enkelt. Lett forklart er grafitten, eller «blyet», i en vanlig blyant laget av grafitt og leire. Jo mer leire som brukes i miksen, jo mykere blir fargen, og blyanten kan produsere en finere, renere linje på bekostning av fargeintensitet. På den andre siden, om blyanten har mer grafitt vil fargen bli sterkere, men selve blyet blir mykere. Altså blir blyanten «bløtere» og mindre presis.

I noen land brukes en annen rangering for blyanter, men det er bare navnene som endres. Du har kanskje hørt om blyanter omtalt som for eksempel «American Number 2» eller kortversjonen «no. 2». USA er blant landene som bruker dette systemet, der de bruker andre navn på H, F, HB og B blyantene. no. 4 er H, no. 3 er F, no. 2 er HB og no. 1 er B.

Prøv deg fram!

Så langt har vi lært en del om hvordan blyantene er lagd, og hvordan du skiller dem fra hverandre. Men hvordan vet du når og hvor du skal bruke de ulike typene? Må du kjøpe en av hver sort? Det anbefales å kjøpe en fra hver side til å starte med, bare for å bli kjent med hvordan de er fysisk ulike å skrive og tegne med.

Et triks er å ta et blankt kladdeark og tegne en presis og klar linje med hver enkelt blyant du har. Da får du prøvd ut blyantene for å finne ut hvordan de ser ut på papir, og du får se og oppleve hvor ulike de er å skrive med. Sist men ikke minst får du et jukseark du kan bruke senere om du er usikker på hvilken blyant å bruke.

Når bruke hvilken blyant?

Hva du tenker å bruke blyanten til er like viktig som hvilken blyant du bruker. Skal du skrive en lang tekst vil du kanskje holde deg til de mer balanserte typene, mellom 2H og 2B. Disse holder seg spisse, lager klare linjer og vil ikke flekke til arket. Skal du tegne skisser vil du bruke harde blyanter, altså 2H og oppover. Til skyggelegging derimot passer det bedre med 2B og oppover.

Fortsatt usikker?

Om du fortsatt er usikker på hvilken blyant du skal bruke til hva, er det bare å ta en rask titt på internettet. Der finner du artikler og nettbøker, videoer og guider som kan hjelpe deg videre. En viktig ting å huske på når du skal begynne er at du kan ikke forvente at siden du velger rett redskap, så blir resten lett som bare det. Som alltid, øvelse gjør mester!

 

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *